Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΑΠ Επιστολή σε ΔΝΤ...Η απόλυτη ξεφτίλα....

Soufro-calm: Η καταπραϋντική πρωκτική κρέμα για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Μετά την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου του μεσοπρόθεσμου, ο τρόμος και η αγωνία για τα σκληρά μέτρα που θα επιβληθούν, διακατέχει καθημερινά τον ελληνικό λαό. Ο Έλληνας φορολογούμενος φοβάται πως θα ζήσει στιγμές ανάλογες με αυτές που βίωσε η Τζούλια Αλεξανδράτου στην ταινία "Η Τζούλια και 2 μαύροι" , με την διαφορά ότι τώρα οι μαύροι δεν θα είναι 2 αλλά 300.Η κυβέρνηση αφουγκράστηκε την αγωνία των πολιτών και προέβη σε συγκινητική αντίδραση που φανερώνει πως διατηρεί ακόμα το ανθρώπινο πρόσωπό της και ακολουθεί το μότο της "πρώτα ο πολίτης". Με έκτακτη εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, αποφασίστηκε η δωρεάν χορήγηση της καταπραϋντικής πρωκτικής κρέμας Soufro-calm. Πρόκειται για ευρέως γνωστό φάρμακο με μαλακτικές και λιπαντικές ιδιότητες, ιδιαίτερα διαδεδομένο στους κύκλους της showbiz.Η χορήγηση θα γίνεται με μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους ανεξαρτήτως ασφαλιστικού ταμείου, ενώ δεν θα χρειάζεται πλέον συνταγογράφηση για την απόκτησή του. Η εκστρατεία του Υπουργείου Υγείας συμπληρώνεται από 10 (Κ.Μ.Π.Π.Α) Κινητές Μονάδες Πρωκτικής Προετοιμασίας και Αποκατάστασης σε ειδικά διαμορφωμένα βαν, τα οποία έχουν τοποθετηθεί αρχικά σε πλατείες της Αθήνας και Θεσσαλονίκης (Αθήνα - Σύνταγμα , Θεσσαλονίκη - Αριστοτέλους) όπου θα παραμείνουν για 2 εβδομάδες και έπειτα θα συνεχίσουν την περιοδεία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το Υπουργείο καλεί όλους τους πολίτες, για μια σύντομη ενημερωτική επίσκεψη, όπου θα παρουσιάζεται η ορθή χρήση και τοποθέτηση του Soufro-calm και να λάβουν το ενημερωτικό φυλλάδιο με όλες τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε από την πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων για την όσο το δυνατόν ανώδυνη "απορρόφησή¨τους.
Post: Ni.Kou.

Από 3.250 έως 6.250 ευρώ την εβδομάδα !!!! ΝΑΙ ΝΑΙ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ !!! νοικιάζει τη βίλα του o ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ...

Από 3.250 έως 6.250 ευρώ την εβδομάδα !!!! ΝΑΙ ΝΑΙ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ !!! νοικιάζει τη βίλα του στη Σέριφο ο πρώην τσάρος της οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου αφού η κρίση τον οδήγησε να αυξήσει φέτος το ενοίκιο (Φωτό)
Όπως και πέρυσι ο κ. Παπακωνσταντίνου έβαλε ενοικιαστήριο στη βίλα του, η οποία σύμφωνα με κτηματομεσίτες της περιοχής κοστίζει πάνω από 1.000.000 ευρώ.
Μάλιστα, θέλοντας να περάσει απαρατήρητος και να μην τραβήξει τα βλέμματα πάνω του έβαλε την αγγελία σε ξένη κτηματομεσιτική εταιρία (Elysian Holidays), η οποία απευθύνεται αποκλειστικά σε ξένους τουρίστες, αφού η ιστοσελίδα είναι μόνον στην .... αγγλική γλώσσα.
Πέρυσι, το ενοίκιο για το πολυτελές σπίτι της Σερίφου ήταν 4.000 ευρώ την εβδομάδα, ώστε να βοηθηθεί να ξεχρεώσει το δάνειο για την απόκτησή του.
Το εν λόγω οίκημα διαφημίζεται στη ιστοσελίδα ως πέτρινο σπίτι το οποίο περιλαμβάνει πέντε υπνοδωμάτια με ατομικό μπάνιο, τα τέσσερα από τα οποία βλέπουν στη θάλασσα.
Διαθέτει τεράστια βεράντα με θέα στη θάλασσα ενώ ο πάνω όροφος αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο με πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, μεγάλο καθιστικό με τζάκι και ένα δωμάτιο - γραφείο.
Μάλιστα, δίπλα στο πέτρινο σπίτι βρίσκεται μία τεράστια πισίνα με στεγασμένο καθιστικό και μπάρμπεκιου.
Δείτε λοιπόν την βίλα αυτού που υπέγραψε τη θανατική καταδίκη του ελληνικού λαού με την υπογραφή του και χωρις καμια συνεπεια γι αυτόν αφου δεν είναι καν βουλευτης :
 ΔΕΣ ΕΔΩ : http://www.elysianholidays.co.uk/?Module=

Εσυ θα μας τα φας Ο Λ Α κουκλά ρα…

 
το βρήκα στο φορουμ του defencenet.

Χάρτης-σοκ των Τούρκων!"Σβήνουν" Δωδεκάνησα,φθάνουν Κρήτη!!!


Ο χάρτης που δημοσιεύεται σε τουρκικά ΜΜΕ είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικός για τις προθέσεις και τις επιδιώξεις της Άγκυρας!

Στην επεξήγηση του χάρτη οι Τούρκοι χρωματίζουν με κίτρινο χρώμα την “υφαλοκρηπίδα που οι Έλληνες ισχυρίζονται πως κατέχουν”,με πορτοκαλί της Κύπρου και μετά αρχίζουν τα παράλογα.

Με το γαλάζιο χρώμα φαίνεται η υφαλοκρηπίδα που....
έχουν οι Τούρκοι και με το σκούρο μπλε αυτή …που ονειρεύονται! 

Όπως είναι διακριτό οι Τούρκοι “σβήνουν” από το χάρτη …τα Δωδεκάννησα και φθάνουν σχεδόν ως τη Κρήτη! Το θράσος δεν έλειψε ποτέ από τη Τουρκία!

Η Άγκυρα είναι αναμενόμενο θα θέσει ζήτημα ζωτικού χώρου ,θα μας υπενθυμίσει ότι έχει τις μεγαλύτερες σε έκταση ακτές σ΄ όλη την Ανατολική Μεσόγειο και άλλα σχετικά. Το χειρότερο είναι ότι όπως συμβαίνει συχνά,θα βρει …κατανόηση ακόμη και από ελληνικά χείλη ,που έχουν προφανώς μπερδέψει τη καλή γειτονία με …το “νταβατζηλίκι” που προσπαθεί να πουλήσει η Άγκυρα όχι μόνο στην Ελλάδα ,αλλά σ΄ όλη τη περιοχή.

Υπάρχει Διεθνές Δίκαιο που προβλέπει τα πάντα. Αυτό οφείλει να σεβαστεί η Τουρκία και όσο το γρηγορότερα το καταλάβει,τόσο πιο κερδισμένη θα βγει. Σε διαφορετική περίπτωση αν συνεχίσει να ακολουθεί τη τακτική της έντασης και των απειλών, θα είναι η μεγάλη χαμένη.

Από:  onalert.gr

Η ΛΕΣΧΗ BILDERBERG ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΚΛΑΒΟΙ

Τι συμβαίνει με τον πρώην «τσάρο» της οικονομίας;

Και δεύτερο μεγάλο ατόπημα, μετά την αποκάλυψη για τα στοιχεία του ΕΛΣΤΑΤ;
 
Τι συμβαίνει με τον πρώην «τσάρο» της οικονομίας;
Νέα στοιχεία σχετικά με τις «αστοχίες» της κυβέρνησης Παπανδρέου, και συγκεκριμένα του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «δημοκρατία» με σημερινό της δημοσίευμα, ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα, κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης στο συνέδριο του Economist, δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στοίχισαν στον ελληνικό λαό περίπου 390.000.000 ευρώ.
Λίγες ημέρες μετρά την αποκάλυψη του θέματος με τα στοιχεία του ελλείμματος και την «εμπλοκή» του ονόματος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση, έρχεται η «βόμβα» από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε ερώτηση του επικεφαλής του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνου Μίχαλου, για ποιο λόγο επιμένει το ΔΝΤ στις άμεσες αποκρατικοποιήσεις, με δεδομένο ότι οι τιμές είναι χαμηλές, ο κ. Τράα έριξε τη «βόμβα»: «Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Ήρθα στην Ελλάδα τον Μάιο του 2010. Στην ενημέρωση που είχα, έμαθα ότι υπάρχει οψιόν πώλησης του 10% του ΟΤΕ στη γερμανική Deutsche Telekom που άξιζε τότε 780.000.000 ευρώ, Είπα στον αρμόδιο υπουργό “πούλα τις μετοχές αυτές αύριο”», και πρόσθεσε με νόημα: «Τη συνέχεια την ξέρετε, πουλήθηκε τελικά με 390.000.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με τιμή του Μαϊου του 2010». Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι αρμόδιος υπουργός Οικονομικών εκείνη την περίοδο ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
http://www.epikaira.gr

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Ποιους χαρακτηρίζει προδότες ο Βασίλης Λέκκας

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΚΟΡΥΦΗΣ ! ! !

Κορυφαία ατάκα: «Κύριε Βενιζέλο, συνταγματολόγος είστε, όχι συνταγματάρχης!»

«Κύριε Βενιζέλο, συνταγματολόγος είστε, όχι συνταγματάρχης!» είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην τάση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης να μιλά για πόλεμο συγκρούσεις και απώλειες, αφού η κυβέρνηση δεν συγκρούεται αλλά υπακούει τρόικα, αγορές και ΔΝΤ. Κοίτα να δεις που αρχίζω να τον συμπαθώ… Χειρότερο κι απ’ το χαράτσι…

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΛΟΓΟ-ΔΙΑΡΡΟΙΑΣ και ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΑ... ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΕΞΟΔΑ...!!!

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕ ΤΟ top ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ BMW, ΑΞΙΑΣ...750.000 €...!!!

Μπορεί ο Ύπαρχος του Τιτανικού να απειλεί τους Ελληνες («θα γίνουμε Αργεντινή»), αν δεν σκύψουν το κεφάλι στη φτωχοποίηση που τους επιβάλλει, αλλά για τον εαυτό του επιφυλάσσει βίο τρυφηλό, σχεδόν βασιλικό.
Ο λόγος για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που φρόντισε να... πάρει προίκα (μόλις ανέλαβε) μια πολυτελέστατη BMW (που είχε παραγγείλει ο Παπακωνσταντίνου για λογαριασμό του, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών), αλλά και μια 20άδα υπαλλήλων για το γραφείο της αντιπροεδρίας.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, που από σήμερα θα βρίσκεται στην έδρα του ΔΝΤ, για να πάρει από τα χέρια της «διεθνής εποπτείας» (λέγε με τρόικα) το νέο κατοχικό πακέτο σε βάρος της χώρας του, αποφάσισε να κρατήσει την... μπέμπα που είχε παραγγείλει ο προκάτοχός του και κοστίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ (κρατηθείτε!), 750.000 ευρώ.
Πρόκειται για το top παγκοσμίως αυτοκίνητο ασφαλείας της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, που είναι θωρακισμένο και φέρει πιστοποίηση επιπέδου Β7, ακόμη και για τα τζάμια του.
Διαθέτει, πέρα από τα δερμάτινα καθίσματα και όλες τις ανέσεις (τηλεοράσεις κ.λπ.), που δεν θα άφηνε ασυγκίνητο κανέναν πολιτικό του διαμετρήματος του υπερφίαλου Θεσσαλονικάρχη, ειδική θωράκιση για τα λάστιχα, τα παράθυρα, ακόμη και τον χώρο του ρεζερβουάρ.
Το αμάξι, 3.000 κυβικών, «κρύβει» στη μηχανή του 315 ατίθασους ίππους, έτοιμους να απογειώσουν τον κ. Βενιζέλο, αν χρειαστεί, αλλά και ειδικό χάλυβα που προστατεύει το αμάξωμα από κάθε απειλή.
Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, όμως, μπορεί να απολαμβάνει και άλλες πολυτέλειες.
Χάρη στα ειδικά συστήματα δορυφορικής επικοινωνίας ενημερώνεται για το τι συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη μέσω τηλεοπτικού δέκτη, αλλά μπορεί και να επικοινωνεί και κρυπτογραφικά στα «κόκκινα τηλέφωνα».
Το πιο εντυπωσιακό από όλα, βέβαια, είναι ότι αντέχει επιθέσεις από εξής όπλα:
M16, Heckler & Koch G3, Steyer AUG, Kalashnikov AK-47, FN FAL κ.ά. Στα τεστ, μάλιστα, που έκανε η BMW, το αυτοκίνητο άντεξε και σε επιθέσεις από χειροβομβίδες.
Ομως, ένας υπερφιλόδοξος δελφίνος με τέτοιο (πληρωμένο από το κράτος) όχημα δεν θα μπορούσε να μη στελεχώσει και αντιστοίχως το πολιτικό γραφείο του, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τεύχος δεύτερο, αρ. φύλλου 1763, 4 Αυγούστου 2011), συνίσταται από 17.6.2011 πολιτικό γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για να τον επικουρεί στο έργο του.
Στο ως άνω πολιτικό γραφείο, συνιστώνται για την εκπλήρωση του σκοπού του 10 (δέκα) θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων και 5 (πέντε) ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων και συνεργατών.
Αλλά, επειδή ούτε αυτοί αρκούσαν για την εκπλήρωση του σκοπού του, αποσπώνται μέχρι (πέντε) υπάλληλοι του Δημόσιου ή Νομικού Προσώπου του δημόσιου τομέα.
Νίκος Ελευθερόγλου
Δημοκρατια

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν πληρώνουμε τα χαράτσια τους και με την "άδεια" του Σ.Τ.Ε

Από Κλασσικοπερίπτωση
 




Απόφαση "βόμβα" του ΣτΕ; Η ΔΕΗ δε δικαιούται, ούτε να εισπράξει φόρους, αλλά ούτε και να κόψει το ρεύμα!
 

Σύλλογος:"Έλληνες φορολογούμενοι"

Ο δικηγόρος Αθηνών και νομικός Σύμβουλος του Συλλόγου κ. Παναγιώτης Χασιώτης, επισημαίνει ότι, σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. 1934/1998 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις λεγόμενες τότε “παρκο-εταιρίες” του Δήμου Αθηναίων, οι οποίες έκαναν έλεγχο στάθμευσης των αυτοκινήτων και επέβαλαν και τα σχετικά πρόστιμα σε ιδιώτες, η ΔΕΗ δε δικαιούται να εισπράττει φόρους και να διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σε πελάτες της, οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο αρνούνται να καταβάλλουν το “τέλος ακινήτων”.

Παράλληλα, ούτε οι άλλες ιδιωτικές εταιρίες - πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν σε είσπραξη φόρων ή διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της παραπάνω απόφασης, αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, η οποιαδήποτε ανάθεση άσκησης δημόσιας εξουσίας σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (όπως είναι η Δ.Ε.Η. και οι άλλες ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος). Τόσον η είσπραξη φόρων, όσο και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων λόγω της άρνησης πληρωμής φόρων, αποτελούν στοιχεία άσκησης δημόσιας εξουσίας.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η άσκηση δημόσιας εξουσίας αποτελεί την κατ΄εξοχήν έκφραση κυριαρχίας του Κράτους και ασκείται μόνο από το Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Η προτεινόμενη τροπολογία δεν αναθέτει τις αρμοδιότητες αυτές μόνο στη ΔΕΗ (η οποία έχει και κάποιο δημόσιο χαρακτήρα) αλλά και σε ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτροδότησης (εναλλακτικούς παρόχους τους ονομάζει).

Η επιβολή της κύρωσης ναι μεν προβλέπεται από το Νόμο, αλλά αναθέτει σε ιδιώτη να επιβάλει αυτές τις κυρώσεις.

Εναπόκειται στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει εάν αυτή η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων συμβαδίζει με τα άρθρα 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος.

Το παραπάνω, προστίθεται στους λόγους αντισυνταγματικότητας που ήδη έχουν επισημάνει οι νομικοί συνεργάτες του Συλλόγου μας.

Παρακάτω παρατίθεται το “κρίσιμο” άρθρο 11, της υπ΄ αριθ. 1934/1998 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

11.
Επειδή οι....
μνημονευμένες διατάξεις του άρθ. 36 του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα και του άρθρου 45 του νόμου 2218/1994, κατά το μέρος που προβλέπουν ευθέως ή επιτρέπουν την ανάθεση αστυνομικής φύσεως αρμοδιοτήτων (βεβαίωση της παράβασης, ακινητοποίηση οχημάτων, επιβολή προστίμων) σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, αντίκεινται στις θεμελιώδεις διατάξεις του άρθ. 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, κατά την έννοια των οποίων, αστυνομική εξουσία, ως η κατεξοχήν δημόσια εξουσία και έκφραση κυριαρχίας, ασκείται, διά της αστυνομικής αρχής, μόνο από το κράτος (και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που και αυτά είναι αποκεντρωμένες καθ’ύλην κρατικές υπηρεσίες) και όχι από ιδιώτες. Μειοψήφησαν οι Σύμβουλοι Φ. Κατζούρος, Αθ. Τσαμπάση, Σ. Ρίζος και Ν. Σακελλαρίου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν προσκρούει στο Σύνταγμα η ανάθεση ασκήσεως τέτοιου είδους δραστηριοτήτων, όπως αυτές που αναφέρονται από τη διάταξη του άρθρου 45 του νόμου 2218/1994.

Για να δείτε ολόκληρο το κείμενο της απόφασης, πιέστε εδώ.
Δείτε επιπρόσθετη επιχειρηματολογία για την αντισυνταγματικότητα του "τέλους ακινήτων"

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Σύλλογο ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ.


Στοιχεία επικοινωνίας του Συλλόγου:
α) site: www.forologoumenos.gr
β) e-mail: greek.taxpayers@gmail.com ή secretariat@forologoumenos.gr
γ) Τηλέφωνο: 210-3242032
δ) Διεύνθυνση: Μνησικλέους 2 & Μητροπόλεως 43, 10556, Αθήνα ( δείτε το χάρτη)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=5973
    

ΠΑΣΟΚ..BEST OF THE BEST ....ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ...ΖΩΝΤΟΒΟΛΑ..

ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΠΑΣΟΚΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ   ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΩΡΑ..
 
 
 
 
 
 
 

Μαθήματα εθνικής αξιοπρέπειας από τον Β.Πούτιν στον Γ.Παπανδρέου!

 Μαθήματα κυβερνητικής και εθνικής αξιοπρέπειας από τον Βλάντιμιρ Πούτιν στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος B.Πούτιν, φαίνεται ότι του το "χρώσταγε" του Έλληνα πρωθυπουργού από τον Φεβρουάριο του 2010, όταν ο Β.Πούτιν ήταν έτοιμος να βοηθήσει την Ελλάδα με το δάνειο των 25 δισ. ευρώ και ο Γ.Παπανδρέου μιλούσε για ... το πόσο κακό κάνει το κάπνισμα! Πριν λίγο ο Ρώσος ηγέτης "φωτογραφίζοντας" την Ελλάδα κα την κυβέρνηση Παπανδρέου, προχώρσε σε έναν πρωτοφανή υπαινιγμό για εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, επικρίνοντας με βαριές εκφράσεις τις αποφάσεις Παπανδρέου: "Τις χώρες της ΕΕ που ζητούν από τη Γερμανία και τη Γαλλία οικονομική βοήθεια, λέγοντας ότι ανταλλάσσουν την εθνική τους κυριαρχία με ελεημοσύνες"!

Είναι πραγματικά πρωτοφανής ο τρόπος και το περιεχόμενο της δήλωσης του Β.Πούτιν, ο οποίος μάλιστα έκαν την δήλωση αυτή - την οποία μετέδωσε ειδικά το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ - στη διάρκεια συνεδρίου στη Μόσχα του κόμματος του, της "Ενωμένης Ρωσίας". "Μπορείς να βγεις στους δρόμους και να διαμαρτυρηθείς, να παλέψεις, όμως, αν δεν έχεις καθόλου χρήματα δεν μπορείς απλώς να κάθεσαι εκεί με απλωμένο το χέρι. Η Ρωσία εκτιμάει πάρα πολύ την εθνική της κυριαρχία, για να ζητήσει από άλλες χώρες οικονομική βοήθεια, ενώ ορισμένα μικρότερα ευρωπαϊκά έθνη παραχωρούν την εθνική κυριαρχία τους επειδή ελπίζουν σε βοήθεια από τη Γαλλία και τη Γερμανία" κατέληξε! Και βέβαια δεν αναφερόταν ούτε στην Πορτογαλία, ύτε στην Ιρλανδία...
Τέτοιο "φτύσιμο" δεν έχει ξαναπέσει ποτέ από την ηγεσία ενός έθνους, ειδικά σαν την Ρωσίας σε μία κυβέρνηση, ειδικά την ελληνική. Οι πάγοι στις σχέσεις Μόσχας με την κυβέρνηση Παπανδρέου, τείνουν να λάβουν χαρακτήρα "παγετώνα"...
defencenet

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Άνοιξε ο διάλογος για την μετοχή “τέρας” – Η οικογένεια Σώρρα απάντησε στην ανακοίνωση της Εθνικής



Σχετική ανάρτηση: ΕΤΕ: Aνύπαρκτο θέμα τα περί απαιτήσεων μετόχων της Τράπεζας της Ανατολής
Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις της zougla.gr σχετικά με την υπόθεση των μετοχών της «Τράπεζας της Ανατολής» η «Εθνική Τράπεζα» εξέδωσε, αν και καθυστερημένα, ανακοίνωση δια της οποίας απορρίπτει τις αιτιάσεις της οικογενείας Σώρρα.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αυτή η Εθνική Τράπεζα ισχυρίζεται πώς η εκκαθάριση της συγχώνευσης της «Τράπεζας της Ανατολής» ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1936, λεπτομέρεια εξαιρετικά σημαντική η οποία δεν προκύπτει από έγγραφα, τουλάχιστον εκείνα που υφίστανται και είναι δημοσιευμένα. Η «Εθνική» αναφέρει στην συνέχεια πως καθορίστηκε και το αντίτιμο κάθε μιάς εκ των μετοχών.

Στο δια ταύτα πάντως η «Εθνική» υποστηρίζει πώς μετά τις ρυθμίσεις που απορρέουν από τον Νόμο Σβώλου 18/1944, δια των οποίων καθορίζεται και η ισοτιμία της νέας δραχμής έναντι των παλιών πληθωριστικών δραχμών της Κατοχής, η αξία των μετοχών της «Τράπεζας της Ανατολής» εκμηδενίστηκε.
Η επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας επί της ουσίας με την τελευταία αυτή αναφορά της στην αξία της μετοχής επενέρχεται σε όσα ισχυρίζονταν διαχρονικά οι αρμόδιοι της «Εθνικής» όταν κάποιος κάτοχος μετοχός επιχειρούσε να τις ρευστοποιήσει τουλάχιστον από το 1940 έως και σήμερα.

Η ανακοίνωση της «Εθνικής Τράπεζας»

«Με αφορμή την πρόσφατη ανακίνηση, για μια ακόμη φορά, «ενός ανύπαρκτου θέματος περί απαιτήσεων “μετόχων της Τράπεζας της Ανατολής” σε βάρος της Εθνικής», η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος διευκρινίζει τα εξής:
Το έτος 1932 υπεγράφη σύμβαση συγχώνευσης δι’ εξαγοράς της Τράπεζας Ανατολής από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Η σύμβαση αυτή εγκρίθηκε με την υπουργική απόφαση 72186/5-11-1932.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της σύμβασης συγχώνευσης (η οποία είχε εγκριθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων των δύο τραπεζών), η Εθνική Τράπεζα ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλει στους μετόχους της Τράπεζας Ανατολής ως τίμημα εξαγοράς το ποσό των 200 δραχμών (και όχι σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα) ανά μετοχή. Από το ποσό αυτό, οι 50 δρχ. ήταν το τίμημα εξαγοράς της πελατείας της Τράπεζας της Ανατολής (goodwill) και οι 150 δρχ. ήταν προκαταβολή έναντι του προϊόντος της ειδικής εκκαθάρισης της Τράπεζας της Ανατολής. Η ειδική εκκαθάριση ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο 1936 και το αποτέλεσμά της όχι μόνο δεν κάλυψε τις προκαταβληθείσες 150 δρχ. ανά μετοχή, αλλά άφησε και υψηλόποσο “άνοιγμα” σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας. Έτσι, πέραν των αρχικώς καταβληθεισών 200 δρχ. ανά μετοχή, καμία άλλη καταβολή δεν έγινε, ούτε θα γινόταν στο μέλλον προς τους τέως μετόχους Τράπεζας της Ανατολής (άρθρα VI και VIII σύμβασης συγχώνευσης).
Συνακόλουθα, μετά την εξαγορά, όλες οι μετοχές της Τράπεζας Ανατολής ακυρώθηκαν και οι όποιοι νόμιμοι δικαιούχοι τους είχαν πλέον μόνο χρηματική απαίτηση από την ΕΤΕ, να λάβουν το ανωτέρω τίμημα των 200 δρχ. ανά μετοχή. Αυτές οι απαιτήσεις, όπως και κάθε άλλη χρηματική απαίτηση, υπήχθησαν στο καθεστώς του Ν.18/1944 (Νόμος Σβώλου), με τον οποίο ορίστηκε σχέση ανταλλαγής 1 νέας δρχ. για κάθε 50 δισ. προϋφιστάμενες δραχμές και, έτσι, ουσιαστικά εκμηδενίστηκαν. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση οι απαιτήσεις εκείνες έχουν παραγραφτεί.
Για όλα τα ανωτέρω (την ακύρωση των εν λόγω τίτλων από έτους 1932 και την εντεύθεν έλλειψη οποιασδήποτε αξίωσης κατά της Τράπεζάς μας) έχει επανειλημμένα ενημερωθεί εγγράφως από την Τράπεζα ο ενδιαφερόμενος κ. Σώρρας και ο πληρεξούσιος δικηγόρος του. Επίσης, σχετική απάντηση έχει δοθεί σε ερώτημα της ΔΟΥ Πατρών».

Στην ανακοίνωση της Εθνικής απαντά η οικογένεια Σώρρα

«Πράγματι, δια της με αριθμό 147611/1932 σύμβασης συγχώνευσης, νόμιμα έκτοτε δημοσιευθείσας, συγχωνεύτηκε δια εξαγοράς και απορρόφησης της, η τραπεζική εταιρεία “ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΤΟΛΗΣ Α.Ε.” από την “ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ“, πράξη συγχώνευσης η οποία εγκρίθηκε δια της με αριθμό 72186/1932 υπουργικής απόφασης, η οποία νόμιμα δημοσιεύτηκε στο Δελτίο ΑΕ&ΕΠΕ ΦΕΚ αρ. 301/31-12-1932.
Με την σύμβαση συγχώνευσης προβλέφθηκε ότι θα διενεργηθεί εδική εκκαθάριση, συνεπεία της μεταβιβάσεως των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού από την “ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΤΟΛΗΣ” στην “ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ” (επελθούσης καθολικής διαδοχής), με μόνο και αποκλειστικό σκοπό τον προσδιορισμό του τιμήματος εξαγοράς και δη της δίκαιης τιμής αντί της οποίας θα έπρεπε να ρευστοποιηθούν τα καθ΄ έκαστον λοιπά στοιχεία του ενεργητικού της Τράπεζας της Ανατολής, ως ειδικότερα διαδικαστικά προβλέφθηκε με την ανωτέρω πράξη συγχώνευσης.
Η ανωτέρω συγχώνευση διενεργήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 5261/1931 και τον Ν. 2190/1920 ( ως τότε ίσχυε).
Με την σύμβαση συγχώνευσης συμφωνήθηκε ότι το ενεργητικό και παθητικό της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ μεταβιβάζεται (μεταβιβάσθηκε) αυτοδίκαια, κατά νόμω και συμβατικά (οπότε επέρχεται λογιστική συγχώνευση) και δη το μεν παθητικό αμέσως στους διάφορους λογαριασμούς του παθητικού αυτής, το δε ενεργητικό, ουχί αμέσως εν τω συνόλω του, εις τους λογαριασμούς του ενεργητικού της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, αλλά αναλόγως της προόδου της συντελεσθησόμενης ρευστοποιήσεως, ως προβλέφθηκε και ορίζεται στον όρο ΙV της σύμβασης συγχώνευσης. Ρητά ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΑΝ της σχετικής μεταβιβάσεως οι σχετικές με το ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ΜΕΡΙΔΕΣ του ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ, ρητά προσδιοριζόμενες, ήτοι κεφάλαιο, λογαριασμός εκτιμήσεως κεφαλαίου σε φράγκα σταθεροποιημένα, κεφάλαιο αποθεματικό τακτικό και κεφάλαιο αποθεματικό έκτακτο ως και κάθε έτερο στοιχείο του παθητικού μη αποτελούν υποχρέωση προς τρίτους, “… ΑΤΙΝΑ δεν θέλουσιν εμφανίζεσθαι εν τη περί ο όρος ΙV ειδική εκκαθάρισει, δεδομένου ότι θέλει καταβληθεί τοις μετόχοις τοις τράπεζας της Ανατολής το αντίτιμον των μετοχών υπό της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κατά τα εν τω όρω Vi οριζόμενα…”.
Η καταβολή του τιμήματος εξαγοράς προβλέφθηκε να γίνει μετά την λήξη της ειδικής εκκαθαρίσεως στους κομιστές των μετοχών της ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, καίτοι η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έκανε άμεση χρήση όλων των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ. Απλή συγκριτική επισκόπηση και αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των δύο τραπεζών κατά το έτος 1932 αποδίδει εύγλωττα τα σχετικά συμπεράσματα.
Σύμφωνα με τον Ν. 2190/1920 και δη τον άρθρο 49 (ως τότε ίσχυε και σε γενικές γραμμές ομοίως ισχύει), προβλέπεται:
1. Οι παρά της συνελεύσεως διοριζόμενοι εκκαθαρισταί οφείλουσιν άμα τη ανάληψη των καθηκόντων αυτών να ενεργήσωσιν απογραφήν της εταιρική περιουσίας και να δημοσιευωσι δια του τύπου και του Δελτίου Ανωνύμων Εταιρειών και Εταιρειών Περιορισμένης ευθύνης της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως ισολογισμόν ούτινος υποβάλλεται εις το Υπουργείον Εμπορίου.
2. Την αυτήν υποχρέωσιν υπέχουσιν οι εκκαθαρισταί και κατά την λήξιν της εκκαθαρίσεως.
3. Η γενική συνέλευσις των μετόχων διατηρεί πάντα τα δικαιώματα αυτής κατά τη διάρκεια της εκκαθαρίσεως.
4. Οι λογαριασμοί της εκκαθαρίσεως εγκρίνονται υπό της γενικής συνελεύσεως.
Εκ της μέχρι σήμερα σχετικής έρευνας, αφενός δεν έχει ανευρεθεί δημοσιευμένος ισολογισμός και δη σε φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ), ως ο νόμος ορίζει, σχετικά με την λήξη της εκκαθάρισης, η οποία θα καθόριζε το τίμημα εξαγοράς, αφετέρου δεν έχει ανευρεθεί απόφαση γενικής συνέλευσης των μετόχων δια της οποίας έχουν (τάχα) εγκριθεί οι λογαριασμοί (του πέρατος) της εκκαθάρισης.
Επειδή η ΕΤΕ, με επίσημη ανακοίνωσή της, ισχυρίζεται ότι (τάχα) η ειδική εκκαθάριση ολοκληρώθηκε τον μήνα Δεκέμβριο του έτους 1936 (κάτι το οποίο δεν μας έχει δηλώσει μέχρι σήμερα σε δύο εξώδικες δηλώσεις – προσκλήσεις μας), δεν μένει παρά να δημοσιοποιήσει συγκεκριμένα:
- την οικεία έκθεση των εκκαθαριστών και τις σχετικές οικονομικές καταστάσεις πέρατος της εκκαθαρίσεως και δη τον ισολογισμό πέρατος της εκκαθάρισης,
- το οικείο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) όπου οφείλει να είναι δημοσιευμένος ο ισολογισμός πέρατος της εκκαθάρισης και
- την οικεία απόφαση γενικής συνέλευσης των μετόχων δια της οποίας έχουν (τάχα) εγκριθεί οι λογαριασμοί ( του πέρατος ) της εκκαθάρισης.
Αναφορικά με την αξία των μετοχών της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ παραπέμπουμε στο ίδιο το κείμενο της σύμβασης συγχώνευσης και στα στοιχεία των ισολογισμών των δύο τραπεζών κατά τον κρίσιμο χρόνο του 1932. Χαρακτηριστικά στο άρθρο ΙΙ της σύμβασης συγχώνευσης ορίζεται: “Οι συμβαλλόμεναι τράπεζαι αναγνωρίζουν το αδύνατον της επί του παρόντος και εν τω προσεχεί μέλλοντι ακριβοδίκαιας εκτιμήσεως της περιουσίας της εξαγοραζομένης τραπέζης της Ανατολής , λόγω των γενικών οικονομικών συνθηκών, επιπλέον δε και των ειδικών τοιούτων της τραπέζης ταύτης, κρίνουσιν ανέφικτον και άδικον τον από τούδε καθορισμόν του τιμήματος εξαγοράς κατ΄ αποκοπήν πάντως δε ασύμφορον ιδία δε δια τους μετόχους της τραπέζης της Ανατολής…”.
Θεωρούμε ότι παρέλκει η νομική ή λογική αξιολόγηση της επίκλησης του Ν. 18/1944, ο οποίος είναι παντελώς άσχετος με την συγκεκριμένη υπόθεση (ως ο καθένας ενδιαφερόμενος μπορεί να αξιολογήσει) και τον οποίο σε καμία περίπτωση δεν δύναται να επικαλείται βάσιμα η ΕΤΕ, νόμο που αναφέρεται στα “τραπεζογραμμάτια” και το νόμισμα της δραχμής και φυσικά δεν αναφέρεται στα δικαιώματα των μετόχων της τράπεζας ΑΝΑΤΟΛΗΣ.
Η αξίωση του μετόχου για καταβολή της αναλογίας του στο προϊόν της εκκαθάρισης αποτελεί ένα επιμέρους περιουσιακό δικαίωμα, που πηγάζει από την μετοχική σχέση, καθώς ουσιαστικά συνιστά ένα δικαίωμα δανειστή που πηγάζει από την εταιρική σχέση. Η αξίωση αυτή γεννιέται με την μετοχική σχέση και λειτουργεί ως αφηρημένο δικαίωμα προσδοκίας μέχρι την συγκεκριμενοποίησή του (την οποία δεν μας γνωστοποιεί η ΕΤΕ), δηλ. μέχρι να ενεργηθούν νομικά ορθά όλες οι προβλεπόμενες πράξεις εκκαθάρισης.
Τέλος, ζήτημα παραγραφής δεν δύναται ευπρόσωπα να προταθεί, ακριβώς διότι σύμφωνα με τον νόμο, η παραγραφή αρχίζει από το τέλος του έτους εντός του οποίου εγκρίθηκαν οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις πέρατος της εκκαθάρισης, που ως προαναφέρεται, δε υφίσταται τέτοια έγκριση. Εφόσον η ΕΤΕ έχει αντίθετη θέση, δεν μένει παρά να δημοσιοποιήσει τα ανωτέρω ουσιώδη νομικά έγγραφα.
Η παντελώς αόριστη και γενικόλογη τοποθέτηση της ΕΤΕ εκτιμάται ελεύθερα και έκαστος μπορεί να κρίνει ανάλογα.
Αθήνα 21-9-2011
Αρτέμιος Σώρρας».
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=384123&cid=6
http://boraeinai.blogspot.com/2011/09/blog-post_2690.html

Τους είπε και «μαλ...» Πέταξε έξω από το Ευρωκοινοβούλιο τους Σκοπιανούς


Πρωτοφανές επεισόδιο, με αρνητικούς πρωταγωνιστές Σκοπιανούς δημοσιογράφους, που επιχείρησαν να διαλύσουν εκδήλωση ευρωβουλευτών, έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Ευρωκοινοβούλιο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να εκραγεί ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής του Φιλελεύθερου κόμματος, Γιώργος Χατζημαρκάκης, και να πετάξει έξω τους ταραξίες, αποκαλώντας τους μάλιστα «μαλ...».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το opinionpost.gr, η ιστορία έχει ως εξής: Με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ALDE Jelco Kacin και Γιώργου Χατζημαρκάκη, διοργανώθηκε ακρόαση το βράδυ της 20/09 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Ελευθερία του λόγου και του τύπου στην ΠΓΔΜ».
Στη συγκεκριμένη εκδήλωση παρευρέθησαν εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών ινστιτούτων, μεταξύ άλλων και ο τέως εκπρόσωπος της Ε.Ε., Erwan Fouere, εκπρόσωποι των διπλωματικών αποστολών, καθώς και δημοσιογράφοι από διάφορα ΜΜΕ των Σκοπίων.
Πριν ξεκινήσει η συζήτηση του πάνελ, τρεις δημοσιογράφοι από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της ΠΓΔΜ προκάλεσαν αναταραχή στην εκδήλωση, λέγοντας ότι πρόκειται για μια «αντί-μακεδονική», «αντιδημοκρατική» και «αντιφιλελεύθερη» εκδήλωση.
Ο κ. Kacin έκανε έκκληση να σταματήσουν οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι τις προκλητικές εκφράσεις και υποσχέθηκε ότι θα τους δοθεί ο λόγος μετά το τέλος της συζήτησης του πάνελ.
Οι δημοσιογράφοι εξακολούθησαν να διακόπτουν τη ροή της συζήτησης, με αποτέλεσμα ο συνδιοργανωτής της εκδήλωσης, Γ. Χατζημαρκάκης, να τους επισημάνει ότι παραβιάζουν τους κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους ζητήσει να αποχωρήσουν από την αίθουσα.
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=147247

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

"ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ, ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟ": ΘΕΛΕΙ Η ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ ΚΑΙ Η...ΧΑΡΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΦΗΝΕΙ!


Καμαρώστε την "Υπουργό Παιδείας" και...πατριώτισσα ασυλοφάγο, σε μια δημόσια ομολογία των "πιστεύω" της. Ίσως κάποιοι πουν ότι έκανε...πλάκα ή.....
λογοπαίγνιο, όμως το ύφος της μας φαίνεται αρκούντως σοβαρό για τα όσα προκλητικά ξεστομίζει:

Αν κάτι μας ενοχλεί εκτός από τη...συνεργασία της με τον Διάβολο, είναι η ελεεινή πατριδοκαπηλία: Επιτέλους, ΒΡΩΜΟΣΚΥΛΑ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΑΣΟΚΟΙ, σταματήστε να πιάνετε στο στόμα σας την Ελλάδα, την πατρίδα και τον πατριωτισμό! Ούτε είχατε, ούτε έχετε σχέση με αυτή τη χώρα, ανθελληνικά αποβράσματα!

Υ.Γ. Επειδή πάντως έχουν αρχίσει ήδη οι διαδικασίες...διαδόχου του "πατριώτη" Τζέφρυ, οφείλουμε να σημειώσουμε πως κατά τη γνώμη μας, η Αννούλα είναι το μεγάλο φαβορί για τη θέση του Προέδρου του (όποιου) Πασοκ! Κι αυτό γιατί και απόλυτα ευχαριστημένα είναι τα αφεντικά της από το μεγάλο "έργο" της στην διάλυση και αφελληνισμό της Παιδείας και δεν εκτίθεται τόσο όσο άλλοι "δελφίνοι", όπως ο Βενιζέλος και ο Λοβέρδος.

Μια νέα...Ντόρα γεννιέται! Κοινό σημείο της με την κόρη του Μητσοτάκη, η πολυετής θητεία τους στην Λέσχη Μπίλντερμπεργκ και οι "πατριωτικές" ιδέες τους.

http://hellas-orthodoxy.blogspot.com/

ΠΑΤΡΑ: Δωρίζει μετοχή 670 δις... για να πληρωθεί το χρέος


Τρ 20 Σεπτεμβρίου 2011, 07:16
 
Σ
τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1904, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύει την «Τράπεζα της Ανατολής», γνωστότερης ίσως ως «Banque d' Orient». Η τράπεζα αυτή στη συνέχεια αναπτύσσεται σε τρεις κυρίως περιοχές. Την Θεσσαλονίκη, την Σμύρνη και την Αλεξάνδρεια. Το 1932 η «Τράπεζα της Ανατολής» εξαγοράζεται και συγχωνεύεται με την μητρική της Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
Κατά τον ισχύοντα νόμο επιβάλλεται να διενεργηθεί εκκαθάριση. Τρεις εκκαθαριστές αναλαμβάνουν την υπόθεση κατόπιν αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως της «Τράπεζας της Ανατολής».
Η εκκαθάριση δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Κατά τους ισχύοντες νόμους και κατόπιν παρελεύσεως πολλών ετών, η Εθνικής Τράπεζα ισχυρίζεται πώς η αξία των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής έχει εκμηδενιστεί. Πιθανώς να έχει και δίκιο ως προς τις μετοχές αν και εφόσον αυτές ήταν σε δραχμές, βοηθούσης και της τότε πτωχεύσεως του ελληνικού κράτους.
Όμως οι μετοχές αυτές στις οποίες αναφερόμεθα ήταν σε... χρυσό. Η αναφορά είναι σαφής και εγγυητής κάθε τέτοιας μετοχής ήταν και... είναι η Τράπεζα Γαλλίας. Οι πρόσφυγες από την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Καύκασο, οι οποίοι κάποια στιγμή ζήτησαν την ρευστοποίησης των μετοχών που κατείχαν άκουσαν τους τραπεζικούς υπαλλήλους, ιδιαίτερα μετά το 1940 να τους απαντούν πώς τα αξιόγραφα τους δεν είχαν καμία πλέον αξία.
Το θέμα ξεχάστηκε. Κάποιες γιαγιάδες και κάποιοι παππούδες από την Μικρά Ασία είχαν φυλάξει μερικές από αυτές τις μετοχές στα σεντούκια. Κάποιοι άλλοι σε θυρίδες έως ότου, σαράντα από αυτές εμφανίστηκαν ξαφνικά. Κάτοχος η οικογένεια από την Πάτρα του Αρτέμη Σώρρα.
Τι πιο φυσικό κατόπιν αυτής της αποκάλυψης από το να αποταθεί η οικογένεια Σώρρα στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Με τη σειρά της η Τράπεζα πληροφορεί επισήμως τους κληρονόμους τον Σεπτέμβριο του 2010 και κατόπιν τον Φεβρουάριο του 2011 πώς στη βάση του νόμου 18/1944 η αξία των μετοχών έχει εκμηδενιστεί.
Ουδεμία μνεία γίνεται από το νομικό τμήμα της Εθνικής Τράπεζας για το γεγονός ότι η αξία των μετοχών είναι σε χρυσό (ο 18/1944 είναι ο πρώτος νομισματικός νόμος μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Την ευθύνη της διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδα κατά την περίοδο της Κατοχής είχε αναλάβει η «Deutsche Bank»).
Η οικογένεια Σώρρα δεν το βάζει κάτω. Έρχεται σε επαφή με ειδικούς επί τραπεζικών θεμάτων και νομικούς και οικονομικούς παράγοντες. Ήταν φυσικό κάποια στιγμή να γίνει και η αποτίμηση της τρέχουσας αξίας των 40 μετοχών.
Η μεγάλη έκπληξη
Ο κ. Θεόδωρος Καρυώτης είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Maryland στις ΗΠΑ και διδάσκει Μακροοικονομία, διεθνείς οικονομικές σχέσεις αλλά και μικροοικονομικά. Ανέλαβε να προχωρήσει στην αποτίμηση των μετοχών. Το πόρισμα του είναι κόλαφος. Κάθε μετοχή σε χρυσό της «Τράπεζας της Ανατολής» αποτιμάται σήμερα στα 670 δισ. ευρώ εκάστη.
Τουτέστιν μία φορά και μισή τους σημερινού χρέους της Ελλάδας το οποίο ανέρχεται στα 450 δις ευρώ κατά προσέγγιση. Η συνολική αξία των 40 μετοχών πλησιάζει τα 30 τρις.
Χωρίς καπνό δεν υπάρχει φωτιά
Τον Απρίλιο του 2010 οι δικαιούχοι είχαν έλθει σε επαφή με την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Διοικητής της κ. Προβόπουλος είναι απόλυτα ενήμερος γι' αυτό. Μετά από συζητήσεις η Κεντρική Τράπεζα πρότεινε συμβιβασμό (συμφωνία) ύψους 1,5 δισ. ευρώ για 10 μετοχές της «Τράπεζας της Ανατολής».
Οι δικαιούχοι αιφνιδιάστηκαν όταν άκουσαν τους νομικούς συμβούλους να προτείνουν μία «παράξενη διαδρομή» ώστε να καταβληθεί το 1,5 δισ. μέσω μία βρετανικής εταιρείας. Είχε πλέον καταστεί σαφές πώς οι δύο τράπεζες, η Κεντρική και η Εθνικής ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν την ευθεία εμπλοκή τους σε μία τραπεζική πράξη ώστε να μην υφίσταται κίνδυνος να εκτεθούν απέναντι σε άλλους ενδιαφερόμενους για την ίδια υπόθεση.
Οι δικαιούχοι αρνήθηκαν να υιοθετήσουν αυτήν την «παράξενη διαδρομή». Στράφηκαν αλλού και ίδρυσαν μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, την «END», με έδρα την Ελλάδα στην οποία πρόεδρος είναι ο γνωστός καρδιολόγος στη Νέα Υόρκη Εμμανουήλ Λαμπράκης και αντιπρόεδρος ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης.
Η οικογένεια Σώρρα προχωρεί και σε ένα ακόμη βήμα. Δωρίζει 4 μετοχές στην «END» και καταθέτει την δήλωση φόρου δωρεάς στην Γ' Δ.Ο.Υ. Πατρών. Ο στόχος είναι σαφής. Το ελληνικό κράτος υποχρεούται να εκδώσει διπλότυπο είσπραξης του ανάλογου φόρου δωρεάς που για τις Μ.Κ.Ο. είναι της τάξης του 0,5% και να εισπράξει φόρο της τάξης των 13,5 δισ.. Η Εφορία παραπέμπει το θέμα στο υπ. Οικονομικών.
Τα χρήματα αυτά επαρκούν για τον μηδενισμό του δημοσίου και του ιδιωτικού χρέους
Το σκεπτικό των μελών της «END» αλλά και της οικογενείας Σώρρα είναι ξεκάθαρο. Η αξία των 4 μετοχών επαρκεί για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους αλλά και του σωρευμένου χρέους σε τράπεζες των ελλήνων πολιτών αλλά και για την ύπαρξη ενός μεγάλου αποθεματικού για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Είναι προφανές πώς το τραπεζικό σύστημα της χώρας αλλά και το ευρωπαϊκό στο σύνολο του δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει στο σύνολο του αυτό το ποσό που συνεπάγεται η αξία των μετοχών. Τι μένει λοιπόν; Ο συμβιβασμός ή αλλιώς μία συμφωνία ή πιο απλά μία συμπεφωνημένη από όλα τα μέρη Σεισάχθεια (παραγραφή του χρέους).
Ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο κ. Ευ. Βενιζέλος και ο κ. Γ. Προβόπουλος είναι πλήρως ενημερωμένοι. Ωστόσο δεν έχει ανιχνευθεί καμία ακόμη αντίδραση τους. Δεν απομένει παρά να πληροφορηθεί τα περί της «Τράπεζας της Ανατολής» και τους αποθεματικού της σε χρυσό, τότε το 1932 και η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.
Ναι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Προκειμένου να γελάσει και το χείλι του κάθε πικραμένου.

Στρος Καν: «Η Ελλάδα έχει πτωχεύσει»!!!


Από τα πλέον αρμόδια χείλη, δηλαδή από αυτά του μέχρι πρότινος Διευθυντή του ΔΝΤ και κύριου δημιουργού της τροϊκα, Ντομινίκ Στρος Κάν ακούσαμε την πιο πάνω δήλωση μόλις χθες, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης. Ελπίζουμε τώρα πια και ο πιο δύσπιστος πολίτης αυτής της χώρας να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει πλέον οριστικά πτωχεύσει.
Ειδικότερα, ο κ. Στρος Καν είπε: «Η Ελλάδα έχει πτωχεύσει. Μπορούμε να πούμε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώσουν μόνοι τους, όμως δεν μπορούν». Εξηγεί πως η ιδέα την οποία είχε συλλάβει και την οποία θα έθετε υπόψη των ευρωπαίων εταίρων (αν φυσικά δεν το προλάβαιναν τα γνωστά γεγονότα) ήταν μια διαγραφή του ελληνικού χρέους και του επιμερισμού του κόστους διαγραφής στα κράτη μέλη της ΕΕ, ως ένα τίμημα μιας δημοσιονομικής σύγκλισης. Ένα τίμημα που θα σημάνει απώλειες για τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις τράπεζες. Αλλά αυτό το κρίνει ως αναγκαίο.
Ο Στρος Καν αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθόσον όπως σημειώνει…. «δεν λύνουν το πρόβλημα, το σπρώχνουν. Η χιονοστιβάδα όλο και μεγαλώνει και η ανάπτυξη όλο και απομακρύνεται»Κατανοεί ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν εκλογικά προβλήματα, αλλά, όπως είπε «Η πραγματικότητα όμως έχει άλλη διάσταση την οποία θα πρέπει να μετρήσουν. Θα πρέπει να αποδεχθούν τις απώλειες τώρα, για να μπορέσουν να δώσουν νέα επανεκκίνηση». Ταυτόχρονα κατέκρινε τον αργό ρυθμό με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις στην ΕΕ, καθόσον όπως είπε «οι χρόνοι της οικονομίας είναι απείρως ταχύτεροι από τους χρόνους της πολιτικής» και πρόσθεσε πως «Το πρόβλημα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι ότι κάνουν πολύ λίγα ή πολύ καθυστερημένα, ή και τα δύο μαζί: πολύ λίγα και πολύ καθυστερημένα».
hassapis-peter

ΝΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΤΗΝ “Ε”-ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ! Ο Ανδρέας Γεωργίου (της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής) ενημέρωνε τον Τόμσεν ενώ ήταν ακόμη υπάλληλος του IMF!

Από τον Κώστα Κυριακόπουλο

Το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010 είχαν περάσει μόλις δύο μήνες από την ώρα που η Ελληνική Στατιστική Αρχή είχε επισήμως πιάσει δουλειά. Την ίδια ημέρα ο πρόεδρός της, χωρίς ακόμα να έχει διακοπεί η υπαλληλική του σχέση με το ΔΝΤ, φέρεται να απέστειλε email στον επικεφαλής του Διεθνούς Ταμείου Πολ Τόμσεν, με το οποίο τον ενημέρωνε για την άμεση ανάγκη τροποποίησης του ιδρυτικού νόμου της Ανεξάρτητης Ελληνικής Αρχής.
Τρεις ημέρες μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της «Ε» περί σκόπιμης διόγκωσης του ελληνικού ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ, ένα e-mail του προέδρου της προς τον επικεφαλής του ΔΝΤ, τον Οκτώβριο του 2010, ανάβει νέες φωτιές. Αναφέρεται στην άμεση ανάγκη τροποποίησης του ιδρυτικού νόμου της Αρχής, χωρίς να γνωρίζουν το παραμικρό τα μέλη του Δ.Σ.

Τρεις ημέρες μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της «Ε» περί σκόπιμης διόγκωσης του ελληνικού ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ, ένα e-mail του προέδρου της προς τον επικεφαλής του ΔΝΤ, τον Οκτώβριο του 2010, ανάβει νέες φωτιές. Αναφέρεται στην άμεση ανάγκη τροποποίησης του ιδρυτικού νόμου της Αρχής, χωρίς να γνωρίζουν το παραμικρό τα μέλη του Δ.Σ. Το e-mail αυτό έφτασε στα χέρια υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίοι το έχουν προσκομίσει στην αρμόδια εισαγγελική αρχή που χειρίζεται το θέμα της ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του αντιπροέδρου της Αρχής, Νίκου Λογοθέτη, ύστερα από έγκληση του προέδρου Ανδρέα Γεωργίου για παραβίαση της προσωπικής ηλεκτρονικής του αλληλογραφίας.
Η σημερινή αποκάλυψη της «Ε» έρχεται τρεις ημέρες μετά τις καταγγελίες που έκανε στην εφημερίδα μας η Ζωή Γεωργαντά, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος του Δ.Σ. της Αρχής, περί σκόπιμης διόγκωσης του ελλείμματος στο 15,4 προς τη Eurostat με σκοπό τη λήψη υπερβολικών δημοσιονομικών μέτρων από το ελληνικό οικονομικό επιτελείο.
Στο περιεχόμενο του e-mail, που κατέχουν οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ, γίνεται ενημέρωση κυρίως προς τον Πολ Τόμσεν και δευτερευόντως προς το νομικό εμπειρογνώμονα και μόνιμο αντιπρόσωπο της Eurostat, με παραχωρημένο γραφείο στην ΕΛΣΤΑΤ, για περίπου δέκα μήνες από τον Μάιο του ’10 μέχρι τον Ιανουάριο του ’11 Σουηδό Snorrason. Σ’ αυτό τονίζεται η «ιδιαιτέρως ανάρμοστη κατάσταση με κάποια από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ» και υπερτονίζεται η ανάγκη για άμεση τροποποίηση του νόμου 3832, υπό τον οποίο ιδρύθηκε.
Καθήκοντα
Σκοπός, όπως περιγράφεται, ήταν μεταξύ άλλων να «αποσαφηνιστούν τα καθήκοντα των μελών του Δ.Σ. και κυρίως αυτά του αντιπροέδρου». Η ανάγκη αυτή αναφορικά με τα καθήκοντα του αντιπροέδρου τονίζεται ήδη από την πρώτη παράγραφο. Ο πρόεδρος της Αρχής φέρεται -από το περιεχόμενο του e-mail- να έχει ενημερώσει για τις προτάσεις τροποποίησης τόσο τον Ελληνα τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και το γενικό διευθυντή της Eurostat Ράντερμαχερ. Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι αν κάτι τέτοιο δεν γίνει, «θα κινδυνεύει ολόκληρη η διαδικασία μεταρρύθμισης των ελληνικών στατιστικών (greek statistics)». Και μάλιστα, αν η Ελλάδα δεν θα το έκανε αυτό μόνη της, θα έπρεπε να της το επιβάλει το Ecofin.
Οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ κρατώντας αυτό το έγγραφο ζήτησαν εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Αρχής για τον ατομικό τρόπο λειτουργίας προς ξένες υπηρεσίες για ένα θέμα που αφορά μια ελληνική Αρχή και μάλιστα ανεξάρτητη.
«Ο διορισμός μας δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ του Αυγούστου 2010. Ο πρόεδρος της Αρχής ήταν τότε υπάλληλος του ΔΝΤ και μάλιστα με τυπικά καθήκοντα να ελέγχει την εφαρμογή των μέτρων που έθετε το ΔΝΤ σε υπανάπτυκτες χώρες· έφυγε από αυτό τον Φεβρουάριο του 2011», λένε τώρα κάποια από τα μέλη του Δ.Σ., που καταγγέλλουν ευθέως ότι παρά το γεγονός ότι διορίστηκαν από τη Βουλή, όλες οι προσπάθειες του επικεφαλής της Αρχής ήταν να παραγκωνιστούν και να μη συμμετέχουν στις διαδικασίες επεξεργασίας των στοιχείων του ελλείμματος.
Ο πρόεδρος της Αρχής, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πήρε θέση επ’ αυτού, απεναντίας απείλησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη για υπεξαίρεση προσωπικών δεδομένων. Και τις ίδιες ημέρες προσέφυγε κατ’ αγνώστων καταθέτοντας μήνυση στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής. Η έρευνα των ηλεκτρονικών ιχνών που ακολούθησε αποκάλυψε τα εξής:
Αφού εκδόθηκε άρση του απορρήτου της επικοινωνίας του αντιπροέδρου της Αρχής, Νίκου Λογοθέτη, διαπιστώθηκαν και καταγράφηκαν οι ip διευθύνσεις από τις οποίες είχε γίνει παράνομη είσοδος στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του προέδρου Ανδρέα Γεωργίου.
Οι διευθύνσεις αντιστοιχούσαν σε τρία διαφορετικά σημεία. Ενα στην Καβάλα, όπου βρίσκεται σπίτι του Ν. Λογοθέτη. Ενα στο σπίτι του στις Αχαρνές Αττικής. Και ακόμα ένα σε μια εταιρεία στον Ασπρόπυργο Αττικής όπου ο αντιπρόεδρος της Αρχής εργαζόταν.
Ηταν γνωστό ότι προερχόταν από τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με προτροπή του ίδιου τού τότε υπουργού Οικονομικών θα απασχολούνταν στο πεδίο της «Πιστοποίησης Διαχειριστικής Επάρκειας», κάτι που έκανε και σε άλλους φορείς του Δημοσίου και σε ιδιωτικές εταιρείες.
Ερευνα
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τις ημέρες των περασμένων δημοτικών εκλογών έκανε έρευνα στο σπίτι του αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και κατέσχεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις φορητούς υπολογιστές. Ερευνα έκανε και στην ΕΛΣΤΑΤ.
Ο ίδιος, ο υπό παύση όπως και τα άλλα πέντε μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ εκτός του προέδρου, αποδίδει την υπόθεση σε σκευωρία, καθώς ισχυρίζεται -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι ένας από τους υπολογιστές του ήταν μονίμως ανοιχτός στο γραφείο του, χωρίς κωδικό προστασίας και χωρίς μάλιστα να τον χρησιμοποιεί.
kkyr@enet.gr

Μας έβαλε τα γυαλιά η Σουηδέζα (άρθρο που πρέπει να μελετήσετε)...


Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου 2011 στην σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, ναυαρχίδας του σουηδικού τύπου, και περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα αντικειμενικά, κόντρα στην κυρίαρχη προπαγάνδα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ (και των σουηδικών ΜΜΕ δυστυχώς μεταξύ αυτών).

Η Ελλάδα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην οικονομική κρίση. Η Κάισα Έκις Έκμαν επισκέφτηκε μια παρεξηγημένη χώρα με ένα διερρηγμένο κοινωνικό συμβόλαιο, όπου όλοι συμφωνούν μεταξύ τους.

Πώς θα νιώθαμε αν όλα όσα μας ανήκαν πουλιόνταν για να ξεπληρώσουμε δάνεια....
από τα οποία δεν είδαμε ποτέ όφελος; Αν οι μισθοί μας μειώνονταν στο μισό και τα λεφτά πήγαιναν κατευθείαν σε ξένες τράπεζες; Και αν εμείς, ενώ προετοιμαζόμασταν να ζήσουμε στο όριο διαβίωσης, ως επιστέγασμα όλων αποκαλούμασταν τεμπέληδες και κακομαθημένοι; Αν κάποιος εξοικειωθεί με αυτή την κατάσταση, μπορεί να αποκτήσει μια ιδέα πώς είναι να είσαι Έλληνας αυτή τη στιγμή.

Έχω μόλις επιστρέψει από την Ελλάδα. Σε μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση επικρατεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Μια καχεξία και απελπισία, αναμεμιγμένη με την πολιτική αφύπνιση που ακολουθεί μεγάλα γεγονότα και προκαλεί ευφορία.

Ξαφνικά, οι χαμηλοί μισθοί και η δυσκολία πληρωμής των λογαριασμών, από ατομικό πρόβλημα του καθενός, απέκτησαν κοινό πολιτικό περιεχόμενο. Ορισμένοι σκέφτονται να μεταναστεύσουν. Άλλοι να ρίξουν την κυβέρνηση. Μια αναγκαία αντιασφυξιογόνα μάσκα κρέμεται σε πολλά σπίτια, ως ανάμνηση των διαδηλώσεων των 28 και 29 Ιούνη, οπότε το κοινοβούλιο υπερψήφισε το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι έχω βρεθεί παλιότερα σε χώρα όπου όλοι μα όλοι που συνάντησα να συμφωνούν. Είναι όλοι αγανακτισμένοι με το ευρώ, με τη Γερμανία, με την κυβέρνησή τους και με τους εαυτούς τους που την ψήφισαν. Ύστερα από μια βδομάδα στην Αθήνα, μπορώ να πω ότι αν ήμουν Ελληνίδα, θα ήμουν κι εγώ αγανακτισμένη.

Αυτά που μαθαίνουμε για την Ελλάδα από τις σουηδικές εφημερίδες είναι πάνω κάτω ότι οι Έλληνες δουλεύουν πολύ λίγο και αμείβονται πολύ καλά. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μας, Άντρες Μπόρι, έχει δηλώσει ότι «οι Έλληνες βγαίνουν στη σύνταξη στα 40». Στο άρθρο «Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Ελλάδα» της 17/6 στην Dagens Nyheter γραφόταν ότι οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα». Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έκανε έκκληση στους Έλληνες να δουλεύουν περισσότερο και να μην κάνουν τόσο πολύ καιρό διακοπές.

Όλα αυτά καρυκευμένα με τη συνηθισμένη μπούρδα περί ενός τεράστιου και μη αποτελεσματικού κράτους. Τώρα θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα τους δανείσει ακόμα περισσότερα χρήματα, αυτό θα μπορούσε να βάλει σε μια τάξη τα πράγματα, άρα γιατί διαμαρτύρονται;

Τι τραγικός αχταρμάς παραπληροφόρησης! Και τι τραγική έλλειψη αλληλεγγύης προς μία χώρα που οφείλουμε τώρα να υποστηρίξουμε! Οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη – 42 ώρες τη βδομάδα σύμφωνα με τη Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 803 ευρώ. Το πραγματικό όριο ηλικίας δεν είναι τα 40 χρόνια, όπως ισχυρίζεται ο Άντερς Μπόρι, αλλά τα 61,4.

Πρόκειται δηλαδή για έναν από τους πιο σκληρά εργαζόμενους και ταυτόχρονα πιο χαμηλά αμειβόμενους λαούς της Ευρώπης. Όμως έχουν μια χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό και όχι από κάποια αμιγώς δικιά της μεγάλη παραγωγή. Και μια χώρα με ένα διερρηγμένο κοινωνικό συμβόλαιο. Όπου ο κόσμος δεν εμπιστεύεται το κράτος ενώ το κράτος δεν παρέχει στους πολίτες του ούτε τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες. Και το οποίο, ως επιστέγασμα όλων, βρίσκεται στη θηλιά του ευρώ.

Κάθε εθνικό νόμισμα μπορεί να παρομοιαστεί με ένα ρούχο. Κάθε χώρα φορούσε μέχρι πρότινος το ρούχο που της ταίριαζε. Μπορούσε να το στενέψει και να το φαρδύνει αν ήταν ανάγκη. Για παράδειγμα, μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της σε περίοδο κρίσης, ή να αυξομειώνει τα επιτόκια ανάλογα με τι ανάγκες της.

Όταν όμως εισήχθη το ευρώ, όλες οι χώρες έπρεπε ξαφνικά να φορέσουν τα ίδια ρούχα. Μόνο που τα μέτρα των ρούχων πάρθηκαν για να ταιριάζουν σε ορισμένες μόνο χώρες – όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία. Για άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, το εν λόγω κουστούμι δεν ταίριαζε.

Η Ελλάδα κυβερνάται για δεκαετίες από δύο «δυναστείες» – τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, με δύο οικογένειες στην κορυφή, μία στο κάθε κόμμα. Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν πάρει μεγάλα δάνεια, αλλά λίγοι ξέρουν τι δρόμο πήραν τα χρήματα των δανείων. Πολλά από αυτά έχουν εξαφανιστεί στη διαφθορά και σε σκοτεινά συμβόλαια. Λέγεται ότι η κατασκευή ενός δρόμου στην Ελλάδα κοστίζει πολύ περισσότερο απ’ ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς παρεμβάλλονται πάρα πολλοί μεσάζοντες. ΈΟ λαός δεν θέλει να πληρώνει φόρους μιας και δεν παίρνει τίποτα ως ανταπόδοση από το κράτος. Ενα μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων πηγαίνει στη στήριξη μιας κρατικής γραφειοκρατίας που υπάρχει για να εξυπηρετεί μόνο τον εαυτό της. Ταυτόχρονα οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες αποτελούν πονεμένη ιστορία για τον κόσμο. Ένας ασθενής πρέπει να πληρώσει φακελάκι στο γιατρό για να τον φροντίσει, ενώ οι Έλληνες μαθητές χρειάζονται ιδιαίτερα μαθήματα για να ανταποκριθούν στις σχολικές εξετάσεις. Και μέσα σ’ όλα αυτά, ήρθε η οικονομική κρίση το 2008. Η Ελλάδα, η οικονομία της οποίας εξαρτάται από τον τουρισμό, επλήγη ακόμα πιο σκληρά.

Υπό άλλες συνθήκες, η κυβέρνηση θα μπορούσε να υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα για βγει η χώρα από την κρίση. Όμως μετά την εισαγωγή του ευρώ, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Η Ελλάδα περιορίζεται από το κουστούμι της το οποίο δεν μπορεί να βγάλει. Κι έτσι το κουστούμι καταστρέφεται – μόνο που αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί, καθώς το ίδιο φοράνε και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι προτιμότερο λοιπόν να πετσοκοφτεί αυτός που το φοράει.

Αυτό ονομάζεται «εσωτερική υποτίμηση» και σημαίνει απλά ότι αντί να υποτιμηθεί η αξία του νομίσματος περικόπτεται το εισόδημα του λαού. Κατ’ απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι Έλληνες κρατικοί γραφειοκράτες έβαλαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο. Οι μισθοί θα συμπιεστούν και μεγάλα τμήματα γης θα ιδιωτικοποιηθούν. Παραλίες, αεροδρόμια, εθνικές οδοί και κατά το ήμισυ όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις θα ξεπουληθούν. Στην πλατεία Συντάγματος κυκλοφορεί μια φήμη ότι η Ακρόπολη θα εξαγοραστεί από μια γερμανική εταιρεία.

Έμενα στο σπίτι κάποιων νέων που ανήκουν στη «γενιά των 700 ευρώ». Σύντομα θα μεταμορφωθούν στη «γενιά των 500 ευρώ». Είναι στην ηλικία μου – 30 χρονών και πάνω – όχι τόσο νέοι τελικά, όπως νιώθουν πιο νέοι απ’ ότι είναι καθώς ακόμα αναρωτιούνται τι θα κάνουν στο μέλλον. Κανείς τους δεν έχει παιδιά. Το να κάνουν παιδιά είναι κάτι αδιανόητο γι’ αυτούς. Είναι μορφωμένοι, έχουν πολλά χρόνια πανεπιστημιακών σπουδών στο ενεργητικό τους, όμως δουλεύουν ευκαιριακά ως διακοσμητές γάμων. Ο ασφαλέστερος τρόπος να βρουν μια σταθερή δουλειά ήταν παλιότερα δια μέσου του κράτους, όμως αυτό πρόκειται τώρα να αλλάξει. Η κατάσταση αυτή δεν είναι εντελώς άγνωστη· το ίδιο ισχύει για τη γενιά μας σε όλη την Ευρώπη. Μόνο που στην Ελλάδα συμπιέζονται επιπλέον οι μισθοί μέχρι το κατώτερο όριο, με πρόσχημα την κρίση.

Στην πλατεία Συντάγματος διοργανώνεται κάθε απόγευμα συνέλευση. Όταν βρέθηκα εκεί στα μέσα του Ιούλη, ο αρχικός ενθουσιασμός είχε κάπως υποχωρήσει. Οι συμμετέχοντες δεν ήταν πια χιλιάδες, παρά εκατοντάδες. Ο καθένας μπορούσε να πάρει το λόγο και να μιλήσει ενώ τα θέματα ήταν διάφορα: από προτάσεις για γενική απεργία μέχρι εκκλήσεις να μην κλέβονται αντικείμενα από τους συγκεντρωμένους στην πλατεία. Ορισμένες ελληνικές λέξεις στριφογυρίζουν επίμονα στο μυαλό μου.

Μία από αυτές είναι ο «Ισημερινός», που Σημαίνει Εκουαδόρ. Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, ήταν ένας μεγάλος ήρωας για την πλατεία. Τρεις στους τέσσερις Έλληνες επιθυμούν η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα του Εκουαδόρ και της Αργεντινής: να κηρύξει στάση πληρωμών του χρέους. Ένας στους τέσσερις θέλει να φύγει η χώρα από το ευρώ. Αυτό που πρέπει να καταλάβει κανείς είναι ότι οι Έλληνες δεν είναι εξοργισμένοι με ένα αναγκαίο κακό – παρά με ένα μη αναγκαίο κακό.

Το πακέτο στήριξης που δόθηκε στην Ελλάδα δεν επιλύει την κρίση, παρά αναγκάζει τη χώρα να βυθιστεί βαθύτερα σ’ αυτήν. Αντί να γίνουν επενδύσεις στην ύπαιθρο, να φτιαχτεί κάποια παραγωγή που να μην βασίζεται στον τουρισμό, να χτιστεί κράτος πρόνοιας και να γεμίσει ο λαός αισιοδοξία, περικόπτονται τα εισοδήματα του κόσμου. Το ΔΝΤ, διαβόητο για τις πολιτικές λεηλασίας του στον τρίτο κόσμο, τα μάζεψε και έφυγε από τη Λατινική Αμερική. Τώρα κατασπαράσσει τα άκρα της Ευρώπης. Θα το αφήσουμε αυτό να συμβεί;

Κάισα Έκις Έκμαν

Τουρκικές απειλές… Μπόρα ήταν και πέρασε

Η Άγκυρα αρχίζει να διαγράφει από τις δηλώσεις της τα περί στρατιωτικών μέτρων – περιορίζεται στα περί δικών της ερευνών με την «ΤΔΒΚ»
Του Παναγιώτη Τσαγγάρη
Κανονικά από το βράδυ της Κυριακής συνεχίζει να τρυπά ο «Όμηρος» την «Αφροδίτη». Το προσωπικό μεταφέρεται στην πλατφόρμα της Noble με ελικόπτερο.


Αποκλιμάκωση της έντασης που η ίδια προκάλεσε στην Ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί τώρα η Άγκυρα, η οποία έμεινε διεθνώς εκτεθειμένη, σε σημείο που οι ΗΠΑ δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τους λεονταρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν με αποτέλεσμα να αφήνουν να δημοσιοποιούνται οι αυστηρές συστάσεις που έγιναν από πλευράς τους του τύπου «κάτω τα χέρια από τη Noble». Ο Τούρκος Πρωθυπουργός περιορίζεται πλέον στις απειλές για τουρκικές έρευνες σε συνεργασία με την «ΤΔΒΚ».

«Πολύ σύντομα, πιθανόν εντός της εβδομάδας», θα ξεκινήσει η Τουρκία έρευνες πετρελαίου στη Μεσόγειο, ήταν η πλέον πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού, σημειώνοντας χθες το απόγευμα πως «η Νότια Κύπρος με το Ισραήλ και μάλιστα με την Ελλάδα, έχουν ανακοινώσει αποκλειστική οικονομική ζώνη κι εμείς έχουμε κάνει το ίδιο βήμα με την ΤΔΒΚ».


Αναχωρώντας για τη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν ρωτήθηκε σχετικά με τις έρευνες και είπε επίσης ότι «στις περιοχές που έχουν ανακοινώσει ως αποκλειστική οικονομική ζώνη, έχουμε και διαφορετικές δραστηριότητες. Τόσο οι φρεγάτες μας όσο και η πολεμική μας αεροπορία, ελέγχουν συνεχώς την περιοχή».


Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας «αυτή η αποκλειστική οικονομική ζώνη είναι αμφισβητούμενη. Τους είχαμε πει ότι δεν είναι σωστό να προβούν σε τέτοιο βήμα στην αμφισβητούμενη αυτή περιοχή... Νομίζω ότι μπορούν να αρχίσουν και οι δικές μας εργασίες εκεί».



Χίλαρι – Νταβούτογλου

Στο μεταξύ χθες η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή της «Κ» στη Νέα Υόρκη, Αποστόλη Ζουμπανιώτη, η κ. Κλίντον προειδοποίησε τον Τούρκο ΥΠΕΞ ότι οι ΗΠΑ τάσσονται κατά κάθε απειλής, πόσο μάλλον μιας πολεμικής ενέργειας στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.


Αμερικανός αξιωματούχος αναφερόμενος στο ζήτημα των γεωτρήσεων είπε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να κάνει γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της, και ότι αυτές δεν έχουν σχέση με τις συνομιλίες για το Κυπριακό.


Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επανέλαβε την αμερικανική θέση για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας μέσω διαπραγματεύσεων.


Ο «Όμηρος» την «Αφροδίτη»

Ως προς τις διαδικασίες της γεώτρησης στο οικόπεδο «Αφροδίτη», η πλατφόρμα «Όμηρος» της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy ξεκίνησε από το βράδυ της Κυριακής τη διαδικασία της γεώτρησης, σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Σόλων Κασίνη. Όπως ανέφερε ο κ. Κασίνης, οι εργασίες συνεχίζονται επί 24ώρου βάσεως και προχωρούν καλά.



Κρύο ντους για Άγκυρα

Η τουρκική πολιτική των δήθεν «μηδενικών προβλημάτων», μετατράπηκε σε πολιτική «πολλών προβλημάτων» με τους γείτονες – ειρωνεύονται την Άγκυρα οι Ρώσοι: «Θέλει να γίνει υπερδύναμη»

Του Παναγιώτη Τσαγγάρη


Εκτεθειμένη μένει η Άγκυρα από τη φασαρία που κάνει με την ΑΟΖ και την παράλογη απαίτηση να μην προεδρεύσει η Κύπρος στην ΕΕ (Δεξιά ο Επίτροπος Διεύρυνσης Σ. Φούλε με τον Τούρκο υπεξ Α. Νταβουτογλου)


Ψυχρολουσία για τη γείτονα χώρα η άρνηση Ουάσιγκτον, Μόσχας και Βρυξελλών να στηρίξουν έστω και στο ελάχιστο τόσο τις παράλογες απαιτήσεις της για το Φυσικό Αέριο όσο και το εξωφρενικό αίτημά της για αποκλεισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα καθήκοντα της προεδρεύουσας της ΕΕ. Τα απανωτά χαστούκια για την Άγκυρα, έρχονται σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο στις σχέσεις Τουρκίας – Δύσης και δη Βρυξελλών, κάτι που πολλοί δυτικοί αναλυτές ερμηνεύουν ως και το τελικό ξεκαθάρισμα της ΕΕ προς την Άγκυρα ότι η τελευταία δεν μπορεί, δεν πρόκειται και δεν πρέπει να υπολογίζει ότι θα καταστεί πλήρες μέλος της Οικογένειας. Χθες οι Βρυξέλλες αλλά και η Βιέννη ασχολήθηκαν και με τις απειλές τις Άγκυρας για πάγωμα των σχέσεων της με την ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο που θα προεδρεύει η Κύπρος ενώ στο όλο θέμα ενεπλάκησαν και Ρώσοι αναλυτές.

 «Δεν ασχοληθήκαμε καν»
Η ΕΕ απάντησε δια του εκπρόσωπου Τύπου της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Κάθριν Άστον, προς πάσα κατεύθυνση πως το αίτημα της Άγκυρας για εξαίρεση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Προεδρία της ΕΕ «ούτε καν συζητήθηκε», θέτοντας έτσι οριστικώς τέρμα στα σχετικά τουρκικά τερτίπια.  
Ως προς τις απειλές της Άγκυρας για την κυπριακή ΑΟΖ, η Μάγια Κοτσίγιαντιτς, απαντώντας στο όνομα του Επίτροπου Στέφαν Φούλε, δήλωσε ότι «η Τουρκία πρέπει να απόσχει από οποιαδήποτε απειλή ή πηγή έντασης ή ενέργεια, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση συνοριακών διαφορών».

Και η Βιέννη
Με αφορμή τις πρόσφατες απειλές της Αγκυρας, για ''πάγωμα'' των σχέσεών της με την ΕΕ, στη διάρκεια της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας το δεύτερο εξάμηνο του 2012, ο Αντικαγκελάριος και Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, επανέλαβε την αρνητική στάση της αυστριακής ηγεσίας στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση ο κ. Σπίντελεγκερ τόνισε την πάγια αυστριακή θέση για μια μόνον «προνομιακή σχέση» Τουρκίας-ΕΕ, επισημαίνοντας παράλληλα πως τώρα πρέπει να συζητηθεί επισταμένα αυτή η εκδοχή, καθώς στη διαπραγματευτική διαδικασία «δεν προχωράει τίποτε».

Από την πλευρά τους, τα δύο ακροδεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης, ''Ελεύθεροι'' και ''Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας'', αντιδρώντας έντονα στις τουρκικές απειλές για πάγωμα των σχέσεων με την ΕΕ, ζήτησαν την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος ''Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας'', Εβαλντ Στάντλερ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως ''αν η Τουρκία ανακοινώνει πάγωμα στις σχέσεις, μπορεί ευχαρίστως να το έχει''.
Ρώσοι αναλυτές
Στο όλο θέμα όμως ενεπλάκησαν και Ρώσοι πολιτικοί αναλυτές, οι οποίοι λίγο πολύ ειρωνεύονται παράλληλα την Άγκυρα ότι θέλει να γίνει υπερδύναμη. Πιο συγκεκριμένα ο  διευθυντής του έγκυρου περιοδικού για διεθνή θέματα, «Ρωσία στη διεθνή πολιτική» Φιόντορ Λουκιάνοφ σε δηλώσεις του στην οικονομική ημερήσια «Κομερσάντ» τόνισε πως «εάν η ΕΕ υποχωρήσει στις τουρκικές απειλές σχετικά με την κυπριακή προεδρία, αυτό θα σήμαινε την «πλήρη ηθική καταρράκωση της ΕΕ» και κανείς δεν θα είχε νόημα εν συνεχεία να μιλά για ενιαίο ευρωπαϊκό οργανισμό.

Η ρωσική εφημερίδα, σύμφωνα και με σχετικό τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ, τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της με τη σχετικά ειρωνική αναφορά ότι «η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για να καταταχθεί στις υπερδυνάμεις» και παραθέτει τις πρόσφατες εξελίξεις και τις τουρκικές απειλές σχετικά με την προεδρία στην ΕΕ και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σχολιασμένες από Ρώσους αναλυτές.

Σύμφωνα με τον κ. Λουκιάνοφ «η Τουρκία αρνείται το πολυετές δόγμα της πολιτικής της, την επιδίωξη να ενταχθεί στην Ευρώπη και την ΕΕ» και καθώς η τουρκική ελίτ κατάλαβε ότι η ΕΕ δεν σκοπεύει να εντάξει στις γραμμές της μια μουσουλμανική Τουρκία με 80 εκατομμύρια κατοίκους, η πολιτική του κ. Ερντογάν αλλάζει ριζικά. Η Άγκυρα προχωρά πλέον στην υλοποίηση των σχεδίων, που είχε επεξεργαστεί ο κεντρικός ιδεολόγος της τουρκικής κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, γράφει η ρωσική «Κομμερσάντ», επικαλούμενη τις εκτιμήσεις του κ. Λουκιάνοφ ότι «η φιλοσοφία αυτή υπονοεί ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται κανέναν, είναι μια περιφερειακή μεγάλη δύναμη, η οποία μπορεί μόνη της να καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού».

Όπως αναφέρει η ρωσική εφημερίδα, η Τουρκία επιδιώκει πλέον να κατοχυρώσει την ηγεσία της σε ολόκληρο ει δυνατόν τον ισλαμικό κόσμο, όπως αποδεικνύουν και οι πρόσφατες φιλοαραβικές και αντιισραηλινές επιλογές στην εξωτερική της πολιτική. Εν πολλοίς η πολιτική αυτή «είναι αήττητη», εκτιμά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής Γεβγκένι Σατανόφσκι, καθώς η Τουρκία και ο κ. Ερντογάν κατανοούν ότι «στην ΕΕ κανείς δεν θα τον δεχθεί και από το ΝΑΤΟ δεν θα τον διαγράψει, καθώς σήμερα το ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία και όχι το αντίθετο», αν ληφθούν υπ’ όψη τα σχέδια για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, τη βάση στο Ιντσιρλίκ, τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που είναι αποθηκευμένα σε τουρκικό έδαφος και καθιστούν τον Ερντογάν «απολύτως απαραίτητο σύμμαχο των ΗΠΑ στον μουσουλμανικό κόσμο».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως, αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα με την Τουρκία, όπως εκτιμά ο κ. Λουκιάνοφ, καθώς η Αγκυρα είναι πλέον για την Ευρώπη ο βασικός διαχειριστής της ενέργειάς της, καθώς τόσο το «Γαλάζιο» όσο και το «Νότιο Ρεύμα», οι αγωγοί φυσικού αερίου
Blue και South Stream, αλλά και ο Nabucco περνούν, είτε θα περάσουν μέσω τουρκικού εδάφους, διακινδυνεύοντας να καταστήσουν την Τουρκία από «απλό διανομέα, σε ρυθμιστή» της ευρωπαϊκής ενέργειας.

Το τελευταίο διάστημα αρκετοί Ρώσοι αξιωματούχοι και σχολιαστές έχουν αποκαλύψει τις υπάρχουσες «τριβές» μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας, λόγω της υπερβολικής συγκέντρωσης «ενεργειακών μοχλών» σε τουρκικά χέρια. Πιο πρόσφατη ήταν η σαφής δήλωση του επίσημου εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκασέβιτς ότι αποτελεί αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
www.kathimerini.com.cy